Dirigent

Dirigent is Alyde Touwen (Rotterdam, 1961)

Na afgerond studies Fysiotherapie en Theologie ben ik Klassiek Zang en Koordirectie, Kerkmuziek ben ik gaan studeren aan het conservatorium in Hilversum.

Begin jaren ’90 ben ik afgestudeerd en gaan werken als zangpedagoog en klassiek zangeres en kreeg ik mijn eerste koor ‘onder handen’.

Ik kwam er al snel achter dat het werken als zangeres voor mij weinig bevrediging gaf. Ik vind zingen wel echt geweldig om te doen, maar concerten geven is geen sociaal beroep en je wordt (even zwart-wit gezien) ‘enkel’ beoordeeld op je stembanden. Ik merkte dat muziek voor mij geen doel op zich is, maar een middel tot ontmoeting. Daarom heb ik jaren geleden de ommezwaai gemaakt van het geven van concerten naar het met name dirigeren van koren, wat een veel socialer beroep is; je werkt altijd met mensen.

Vooral de variëteit in de koren van de afgelopen 30 jaar vind ik inspirerend. Kerkkoren, dat zijn Katholieke, Protestantse, Baptistische, algemeen christelijke koren, ouderen-, vrouwen-, mannen-, gezelligheids-, gemengde koren, etc.

U zult vast opmerken dat er wel echt wat ontbreekt in dit lijstje en dat zijn de echte popkoren, kinderkoren, shantykoren etc. Daar kan ik mijn ‘ei’ niet in kwijt.

Qua repertoire vind ik ook met name de verschillende stijlen, genres en talen leuk. Bijvoorbeeld mijn Ouderenkoor (gemiddelde leeftijd rond de 80!) zingt klassiek, lichte muziek, Oosters Orthodox, volksliedjes in verschillende talen, gospel, Afrikaans, Taizé etc.